בניה מדברית

המושג בית מדברי מזמין אותנו להתייחסות אחרת. התייחסות המשליכה על בחירת החומרים, תכנון המבנה הבסיסי ועל הצורך (והיכולת) להשתמש ולנצל בצורה מירבית וחכמה אלמנטים טבעיים כגון:כיווני רוחות השמיים, מזג האוויר הייחודי ועוד. (=בניה על פי אדריכלות מדברית). המושג משליך, כמובן, גם על האווירה אותה מעוניינים ליצור בפרויקט מעין זה.

אוירה:

במדבר הזמן עוצר מלכת. החום, האוויר והנוף המדברי יוצרים מצב בו אדם הנכנס לבית, לא יכול להמנע מהתחושה שנכנס לנווה מדבר מחייה. לכן על הבית להיות מזמין ומרחיב נפש. יחד עם זאת, העוצמה שבצנעה המדברית מבקשת בית מאופק שלא ינסה להתחרות בעוצמת החוויה הרגשית אותה מעניק הנוף הייחודי הזה, ולכן מתבקש בית “קופסתי” מאופק ומינימליסטי מבחוץ, אך מגלה את אוצרותיו והעושר שבו מבפנים. הבית המתוכנן נראה מסתורי, מגונן ו”קופסתי” מבחוץ, וברגע שנכנסת מעבר לדלתות העץ המסיביות , גילית מתחם עשיר ומבואה המהווה חצר פנימית מקבלת את פניך. יחד עם זאת, לפי רצון הלקוח, היה על הבית לקבל צביון עכשווי ומודרני והאתגר לשלב בין שני עולמות אלה תרם למראה המיוחד והמסתורי של הבית.

אדריכלות מדברית:

אדריכלות מדברית היא אדריכלות המתחשבת בתכונות הסביבה המדברית, מנצלת את יתרונותיה ומתחמקת במידת האפשר מההשפעות הלא רצויות של חסרונותיה.

דוגמאות לתכונות הסביבה המדברית בהן התחשבנו בתכנון בית זה:

  • כיווני הרוח, כיווני ועוצמת קרינת השמש בשעות השונות ובעונות השנה השונות.
  • הבדלי טמפרטורה קיצוניים בין היום והלילה ובין עונות השנה השונות.
  • כמות הלחות באוויר.
  • רוחות וסופות חול חזקות מאד (תוך התחשבות בכיווני הרוח) ועוד.

בין שאר התופעות שנלקחו בחשבון והכתיבו את התכנון האדריכלי:

  • אויר חם עולה למעלה ואוויר קר יורד למטה.
  • אמצעי הצללה ובידוד טובים יחסכו משמעותית בצורך לחמם / לקרר את פנים הבית וכך נחסוך בהוצאות ובמשאבים, ונמנע זיהום סביבתי.

סגנון:

בעלי הבית היו מעוניינים בבית שיהווה שילוב בין בית ערבי (עם נגיעות נבטיות) ובין בית בסגנון מודרני עכשווי.

במסגרת פרוגרמה זו תוכנן בית בעל תרשים זרימה של בית ערבי: חצר פנימית מרכזית סביבה מסודרים בצורת האות ח’ שאר החדרים. הסגנון העיצובי הינו סגנון מודרני, המשלב נגיעות של אלמנים נבטיים .

סכמה זו של בית איפשרה ליצור מצב בו החצר הפנימית מהווה את מקום ההתכנסות הציבורית של בני הבית ומכילה בתוכה בריכה ואזור פנאי וכמו-כן יצרנו מנגנון הניתן לקירוי לפי תנאי מזג האוויר,
הן בעונות השנה השונות והן בשעות היום השונות וכך לנצל בצורה מירבית את תנאי האקלים. הגג תוכנן בניתוק מהקירות התוחמים את החצר הפנימית במטרה לאפשר לאוויר חם שהצטבר לעלות למעלה ולאוורר את החלל.

בחירת חומרים וצבעים:

פרמטרים בהם התחשבנו בעת שבחרנו חומרים וצבעים: צבעים לא מחממים, לא מסנוורים, משתלבים עם אווירת המדבר, אך עדיין שומרים על מראה מודרני.

חומרים: אלמנטים שנלקחו בחשבון: בידוד, בלאי (סופות חול חזקות, לחות גבוהה, הבדלי טמפרטורות קיצוניים ועוד), חסכון באנרגיה, מנגנונים אמינים (ללא צורך בתיקונים רבים עקב המרחק ממרכז הארץ) ועוד.

Leave a Reply